İdrar yolu enfeksiyonu, çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra en sık rastlanan enfeksiyon hastalıklarından biri.. 5 yaşına kadar kız çocuklarının %8’i, erkeklerin ise yaklaşık %2’si en az bir kez idrar yolu enfeksiyonu geçirirler. Bu konuda en büyük iş ailelere düşüyor. Hisar Hospital Intercontinental Çocuk Cerrahisi Bölümü Uzmanı Op. Dr. Ali Gözüküçük çocuklarda sık görülen idrar yolu enfeksiyonları hakkında bilgi verdi.
Kız çocukları anatomik olarak enfeksiyona daha yatkın
İdrar yolu enfeksiyonunun en sık sebebi dışkıda bulunan E.Coli adlı bakteridir. Bu bakteri deriden idrar kanalına oradan da mesane ve böbreklere ilerleyerek idrar yolu enfeksiyonu oluşturur. Kız çocukları anatomik olarak idrar yolu enfeksiyonuna daha yatkındırlar. Sünnet olmamış erkek çocuklarında da idrar yolu enfeksiyonu daha sık görülür.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmezse çeşitli hastalıklara neden olabiliyor
İdrar yaparken acıma sık idrara çıkma idrarın görünüm ve kokusunda değişiklik ateş, titreme, iştahsızlık ve beslenme bozukluğu, kilo almada yavaşlama, karın ağrısı, çocuğun yaşı ne kadar küçükse bu belirtileri tespit etmek o kadar zorlaşır. Küçük bebeklerde sadece ateş, huzursuzluk ve kusma görülebilir. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları uygun tedavi edilmez ise böbrek zedelenmesine, hipertansiyona ve böbrek yetmezliğine yol açabilirler.
Tedavi süresi enfeksiyonun şiddetine göre değişebiliyor
İdrar yolu enfeksiyonu olan çocukta antibiyotik tedavisine hemen başlanmalıdır. İdrar kültürü sonucuna göre antibiyotik değiştirilir veya devam edilir. Şiddetli enfeksiyonlarda tedavi 10-14 gün sürmelidir.
Ailelerin özellikle çocuklarını enfeksiyonlardan koruması için dikkat etmesi gerekenler;
- Yeterli miktarda sıvı verilmelidir.
- Çocuğun günde 3-4 kez idrar yapması sağlanmalıdır.
- Çocuk tuvalette yeterli süre kalmalıdır.
- Tuvalette çocuğu rahatsız edecek, korkutacak objeler olmamalıdır.
- Tuvalette otururken çocuğun ayakları yere değmelidir.
- Genital bölge sabun ve şampuanla değil, suyla yıkanmalıdır.
- Genital bölgenin temizliği önden arkaya doğru yapılmalıdır.
- Kabızlık engellenmelidir.
Hiç yorum yapılmamış.