Bebeğin kakası sağlığının habercisi
Bebekler normalde idrarlarını anne karında yaparlarken kakalarını ise doğduktan sonra yaparlar. Bu nedenle idrar ve kaka yapma olayları anne karnından itibaren izlenerek bebeğin sağlığı hakkında oldukça fazla bilgi vermektedir. Anne karnındaki sıvı (amniyon sıvısı) azaldığı durumlarda bebeklerin idrar yapmasını engelleyen bir durum olup olmadığı araştırılmalıdır. Amniyon sıvısı fazla olduğu durumlarda yutma ile ilgili yerlerde (yemek borusu, mide) tıkanıklık var mı bakılmalıdır.
Doğum sonrası bebeğin kakası takip edilmeli
Bebek ilk kakasını genelde doğumdan sonraki ilk 24 saatte yapmaktadır. Anne karnında kakasını yapması bebeğin streste olduğunu düşündürür. Bu durumda doğum sırasında amniyon sıvısının yapısı ve vücut derisindeki görünüm bebeğin kakasını anne karnında yapıp yapmadığını göstermektedir. Anne karnında kakasını yapan bebeklerin bazılarında kakanın akciğerlere gitmesi sonucu doğum sonrası solunum sıkıntısı oluşabilmektedir. Bebeklerin doğum sonrası idrar ve kaka yapmaları takip edilmelidir.
Bebek ilk 24 saat içerisinde idrar yapmadıysa dikkat!
Bebeklerin idrarı çok açık renkte ve kokusuzdur. Günde 3-4 kez altını ıslatması beklenmektedir. Eğer bir bebek doğumunun ilk 24 saat içerisinde idrar yapmadıysa bu böbrek ve idrar yollarının takip edilmesini gerektiren bir durumdur. Ama günümüzde hamilelik sırasında yapılan incelemeler nedeni ile bu durumlar doğum öncesi çoğunlukla saptanabilmektedir. İdrar yapımı aynı zamanda beslenmenin iyi bir göstergesidir. İdrar miktarının azalması ve koyulaşması beslenmenin yeterli olmadığının belirtisi olabilir. Bazen bebeklerin bezinde kiremit kırmızısı renk olabilmekte ve aileler kanlı idrardan şüphelenmektedirler. Bu durumda öncelikli olarak beslenme azlığına bağlı idrarda kristallerin artmasını düşündürmektedir. Tedavide bebeğin beslenmesinin artırılması ile düzelmektedir. Koyu ve sarı renkli idrar bazen karaciğer ve safra yolları ile ilgili hastalıklarda olabilmektedir.
Her bebeğin kakası aynı renkte olmayabilir
Bebekler ilk kakasını genellikle ilk 24 saat içinde yapmaktadırlar. İlk kaka genellikle siyah renklidir. Kaka yapmanın geciktiği durumlarda öncelikle iyi beslenip beslenmediği ve popoda tıkanıklığı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Özellikle tiroid bezi iyi çalışmayan bebeklerde ilk kaka gecikebilmektedir. Beslenme arttıkça bebeğin kaka rengi altın sarısına dönmektedir. Bebeğin kaka rengi beslenme sıklığı ve çeşitliliğine göre sarıdan yeşile kadar değişen renklerde olabilmektedir. Aynı yaştaki bebeklerin kakaları değişik renk ve şekillerde olabilmektedir.
Kakada kan görülmesi ve beyaz olması hastalığın işareti!
Annelerin en sık endişelendiği durum yeşil renkli kakadır. Bebeğim üşüttü diye düşünmektedirler. Aslında kakaya yeşil rengini veren safradır. Barsak hızının arttığı durumlarda safralı dışkı değişime uğramadan dışarı atılmaktadır. Bu durum normal olarak değerlendirilmektedir. Bebeklerin sindiremeyeceği besinleri aldığında kakada şekilli olarak sindirilmeden çıkabilmektedir. Bebeklerde ilk dışkılama dışında siyah dışkı demir kullanan bebeklerde görülmektedir. Ayrıca siyah dışkı özellikle mide ve ince barsak kanamalarında da görülmektedir. Kakada kan görülmesi ve beyaz renkli olması her zaman hastalığa işaret etmektedir. Beyaz dışkı safranın bağırsağa akmadığı durumlarda görülmektedir. Dışkıya yeşil rengi safra vermektedir. Bu durumda karaciğer ve safra yolları kontrol edilmelidir.
Hiç yorum yapılmamış.