Küçük yaşlarda yapılan sünnet işlemi bebeklerle birlikte anne ve babalarda da büyük endişeye sebep olabiliyor. Ağlayan bebek, anne ve babada gerginlik oluşturabilir hatta acaba çocuğumuzun canı mı yanıyor diye düşünebilirler. Uyuşturularak yapılan sünnet operasyonu hakkında Hisar Hospital Intercontinental Çocuk Cerrahisi Bölümü Uzmanı Op. Dr. Ali Gözüküçük bilgi verdi.
Bebeğin ağrı veya acı hissetmemesi için bölgesel uyuşma uygulanıyor
Sünnet operasyonlarında bebek kesinlikle ağrı veya acı hissetmez. Tam uyuşma önce kremle sonra da iğne yaparak sağlanmaktadır. Uyuşma sünnetten sonra 4-6 saat daha devam eder. Eğer bebek sünnet esnasında annesi tarafından uyutulamazsa anne emzirirken, dizlerinde sallarken ya da bebek arabasında iken sünnet yapılabilir. Burada amaç sünnet esnasında kesinlikle hiçbir ağrı acı hissetmeyen sünnet çocuğunun 10 dakika dikkatini başka yere yönlendirmektir. Anne emzirerek, biberondan mama vererek, cep telefonuna daha önce yüklediği çocuk programlarını, şarkılarını izlettirerek veya oyuncaklarla çocuğu oyalayarak sünnet bebeğinin dikkatini dağıtabilir. Bu arada hiç bir şey hissetmeyen çocuğun sünneti çok rahat yapılır.
Annenin bebeği emzirmesi en rahatlatıcı yöntem
Her çocuğa göre farklı rahatlama metotları olmasına rağmen anne emzirmesi en rahatlatıcı yöntemlerden biridir. Anne çocuğu emzirirken çocuk rahattır ve anneye dönüktür. Bu dönemde etrafına ilgisiz olan bebek çok rahat sünnet olur. Gerekirse anneyle çocuğun üstünü örtüp etrafla ilişkiyi kestikten sonra da sünnet yapılabilir. Emzirerek sünnet uyumayan çocuklar için alternatif bir yöntemdir. Bu esnada sünnet bebeği hiç bir şey hissetmediği için çok rahat lokal anestezi altında narkoz vermeden sünnet yapılabilir.
Yenidoğan için ideal sünnet zamanı yazımızı okudunuz mu?
Hiç yorum yapılmamış.