İçindekiler
Sağlıklı ağız ve dişlerin çocuğunuzun besinlerden daha fazla yararlanmasını sağladığı ve özgüvenlerini geliştirdiğini biliyor muydunuz?
Çocuklarda ağız ve diş sağlığında dikkat edilmesi gerekenleri ve ağız-diş sağlığını korumak için yapılan uygulamaları Hisar Hospital Intercontinental Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Enver Selman Sümer’den öğrendik…
Çocuklarınızın Ağız Sağlığını Korumak İçin Bu Önerileri Dikkate Alın!
- Çocuğunuza dişleri üzerinde yapışkan bir plaka oluşturarak dişlerinin çürümesini engellemek için florürlü diş macunu ile günde iki kere dişlerini fırçalamayı öğretin.
- Nişastalı ve şekerli gıdaları kısıtlayan dengeli bir beslenme şeklini benimseyin. Eğer bu gıdalardan vazgeçemiyorsa; bunları ara öğünde yemek yerine yemeğiyle birlikte tüketmesini sağlayın. Çünkü yemek yeme sırasında üretilen ekstra tükürük, ağızdaki gıdanın temizlenmesine yardımcı olur.
- Çocuğunuzun içtiği suyun florürlü olduğundan emin olun. Şebeke, kuyu veya şişe suyunuz, florür içermezse, diş hekiminiz veya çocuk doktorunuz günlük florür takviyeleri verebilir.
- Düzenli diş muayenesi için çocuğunuzu diş hekimine götürün.
Koruyucu Diş Hekimliği Neler Yapar?
- Diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması,
- Diş ipi kullanma alışkanlığının kazandırılması,
- Diş sürmesinin takip edilmesi (sürme rehberliği),
- Ağız alışkanlıklarının (parmak veya emzik emme gibi) tespiti ve engellenmesi,
- Koruyucu ve durdurucu ortodontik tedaviler (yer tutucu aparey uygulamaları),
- Dengeli ve çürük yapıcı olmayan beslenme alışkanlığı kazandırılması,
- Fissür sealant uygulamaları,
- Fluorid uygulamaları,
- Spor yaralanmalarından korunmak için ağız koruyucu uygulamaları,
- Bu koruyucu uygulamalar için ebeveynlerle işbirliği kurulması.
Fissür Örtücüler: Azı dişlerinin çiğneme yüzeyinde “Fissür” denilen küçük oluklar vardır. Arka bölge dişlerinde gıdaların tutunmasının kolay olduğu ve zor temizlenebilen bu girintili çıkıntılı diş yüzeylerinin çürüğe karşı korunması amacıyla özel bir dolgu malzemesiyle örtülmesi gerekir. Fissür Örtücüler, arka dişler üzerindeki bu oluklara uygulanan beyaz ve şeffaf renkte sıvı şeklinde plastik esaslı maddelerdir. Diş minesine yapışarak çürük oluşumunu engeller ve akışkan bir kıvamı olduğu için diş oluklarına tamamen tutunur. Fissür örtücüğü uygulamasında diş yüzeyinden herhangi bir aşındırma yapılmaz. Anesteziye ihtiyaç duyulmadan 5 dakika gibi kısa sürede yapılan bir tedavi şeklidir.
Fluorid Uygulamaları: Flor diş minesiyle gerçekleştirdiği kimyasal bağ ile dişin çürüğe karşı direncini artıran bir elementtir. Bu özelliğinden dolayı pek çok diş macununun yapısında da bulunur. Son yıllarda yapılan çalışmalar, koruyucu tedavi olarak, hamilelik dönemi veya bebeklikte oral yolla verilen flor tabletlerinin diş çürüklerinin gelişimini önlemede yeterli olmadığını göstermiştir. Diş yüzeylerine topikal olarak flor uygulamasının çürüklere karşı direnç kazanmada oldukça etkili bir yöntem olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu nedenle 3-6 aylık periyotlarla topikal fluorid jelleri uygulanması, çocuğun ileriki hayatında çürüklere karşı önemli ölçüde koruma sağlayacaktır.
Yer tutucu aparey uygulamaları: Bir süt dişi eğer düşme zamanı gelmeden önce çürük, travma ya da başka nedenlerle erken kaybedildi ise alttan gelecek daimi diş sürene kadar bu yerin korunması gereklidir. İste bu amaçla yapılan apareylere yer tutucu aparey adı verilir. Bu mesafenin korunması ileride ortaya çıkabilecek çok daha büyük ortodontik sorunların oluşmasını da önleyecektir.
Hiç yorum yapılmamış.