Hisar Hospital Intercontinental Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzmanları bebeklerde pamukçuk ile ilgili soruları cevaplandırdı.
- Pamukçuk nasıl anlaşılır, belirtileri nedir?
Pamukçuk (moniliasis) yanak içinde, dil ve damakta süt parçalarını andıran beyaz lezyonlar şeklinde kendini gösterir, bir cins mantar olan Candida enfeksiyonu nedeniyle oluşur.
- Pamukçuk neden bebeklik döneminde ve hangi dönemde daha sık görülür?
Genelde yenidoğan bebeklerde görülen bu hastalık, bir yaşına kadar olan çocuklarda da sık karşılaşılan bir enfeksiyondur. Genellikle birinci haftada ortaya çıkar. Prematüre doğan bebeklerde pamukçuk daha sık görülür.
- Nasıl oluşur ve tedavisi nasıl olmalıdır?
Vücut direnci normal olan bir bebekte genelde ağız içinde sınırlı kalan bu mantar, vücut direncinde problem olan bebeklerde kana karışabilir. Ağır akciğer enfeksiyonlarına veya daha farklı enfeksiyonlara neden olabilir.
- Yenidoğan bebeklerin ağız bakımı nasıl yapılmalıdır?
Yenidoğan bebeklerin ağız içi normal görünümdeyse özel bir bakıma ihtiyaç yoktur, emme ya da beslenme sonrası ağız içinde kalıntı çok kalıyorsa, kaynatılmış ılıtılmış suya batırılmış gazlı bez ile ağız içi hafifçe temizlenebilir. Anne sütü alan bebeklerde pamukçuk daha az görülür. Özellikle dezenfekte edilmeyen biberon veya emzik pamukçuğa neden olabilir. Tedavi edilmezse ağrılı olabilir. Bu durum bebeklerde emmede isteksizlik, emme ve yutma güçlüğü, huzursuzluk, nadiren hafif ateş gibi belirti ve bulgular görülebilir.
- Pamukçuğun tekrar etme riski var mıdır? Varsa bu nasıl önlenebilir?
Ağzında pamukçuk olan bebeğin anne sütü almasında hiçbir sakınca yoktur. Emziren anneler özellikle meme başı temizliğine dikkat etmelidir. Anne sütünün içinde yağ ve koruyucu maddeler olduğundan meme başını temizlemek için anne, kendi sütünü kullanabilir. Her emzirmeden sonra meme başına bir miktar anne sütü sürülmelidir. Annenin göğsünün emzirme öncesi kuru bir petle silinmesi ve günde bir kez de hafifçe yıkanması yeterlidir. Memeye sabun gibi maddeler sürülmemelidir. Bu maddeler sürülürse veya anne göğsü gereğinden daha fazla temizlenirse meme başının etrafındaki koyu renk deriden salgılanan yağlı ve koruyucu doğal maddeler ve faydalı mikroplar kaybolur ve meme başında çatlaklar ve mantar enfeksiyonları daha kolay oluşur ve bebeğin emmesiyle mikroplar bebeğin ağzına bulaşır. Meme bakımı için önemli olan, her emzirmeden önce ellerin yıkanmasıdır.
- Pamukçuk nasıl geçer?
Pamukçuk hastalığı kendiliğinden geçmez, bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidir. Bir çay bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat koyup gazlı bezle bebeğin ağzı günde 3-4 kere temizlenmelidir. Ardından mantara karşı damlalar 7-10 gün süre ile kullanılır. Annenin göğsünde kızarıklık varsa, anne emzirirken göğsünde ağrıdan şikayet ediyorsa, onun göğsünde de aynı mantarın yaptığı enfeksiyon var demektir. Bu durumda bebek için kullanılan ilaçlar annenin göğüs ucuna da uygulanabilir. İkisinde de bu mantarın tam yok olduğuna emin olunduğunda tedavi sona erdirilir.
- Pamukçuklu bebeğin beslenmesinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar nelerdir?
Pamukçuk tedavi edildikten sonra tekrar etmemesi için meme başı temizliğine, emzik ve biberon temizliğine dikkat edilmelidir.
Hiç yorum yapılmamış.