Yalnız anne sütü ile beslenen bebeklerde ek gıdalara 6. aydan sonra başlanır. Eğer 4-6 ay arasında bebek yeterli kilo alıyorsa yalnız anne sütü ile beslenmeye devam edilip ek besinlere 6. aydan sonra başlamak uygun olur. Katı yiyeceklere başlamak sadece bir beslenme olayı değil; aynı zamanda da bebeğin, çiğnemek ve yeni yiyeceklere adaptasyonu ile ilgili bir durumdur. Bu dönemde verdiğimiz ek gıdalar anne sütünün tamamlayıcısıdır. Ek gıdaya geçişte, özellikle katı gıdaların verilmeye başlandığı dönemde bebekler dilleri ile besinleri itebilir. Bebeklerin, istem dışı yaptıkları bu hareket genellikle 6-7 aydan sonra düzelir. Bu gibi durumlarda bebeğin ek gıdaları sevmediği düşünülmemeli ve beslenmeden vazgeçilmemelidir.
Katı yiyeceklere başlarken hazır olduğunu nasıl anlarız?
Katı yiyecekleri vermeden birkaç gün önce bebeğinizin masada sizinle beraber rahat etmesini sağlayın. Onu kucağınızda tutun, yakınınızda sallanan bir bebek sandalyesine yerleştirin ya da yüksek bir sandalyeye oturtun. Bu bebeğinize yemek zamanının özel olduğunu anlatacaktır.
Bebeğinizi ilk kez kaşıkla besleyeceğiniz ilk girişiminiz için, gün içinde bebeğinizin keyfinin yerinde olduğu bir zamanı seçin, uykusunu almış ve normal derecede aç olsun. Çok aç bir bebek bu tip kaşık dolusu yiyeceklere sabır göstermeyebilir. Bebeğinizin sakin sakin yemek yemeye en çok istekli olduğu zamanı deneyebilirsiniz.
Günün sizin içinde en uygun zamanını seçin. Belki sessiz bir hafta sonu sabahı en iyisi olacaktır, böylece iş öncesi ya da sonrasında yenilecek koşuşturma halinde bir yemek için endişelenmeniz gerekmeyecektir. Eğer bebeğinizi emziriyorsanız, gün içinde sütünüzün en düşük seviyede olduğunu hissettiğiniz bir anı seçin. Bebeğinizin giysilerini geniş ve yıkanabilir bir önlükle örtün. Bebeğinizin nazik dişetlerini korumak için plastik olan ve bebeklere özel bir kaşık kullanın. Bebeğiniz ilk tadımda kaşığı diliyle hemen dışarı çıkarırsa şaşırmayın. Bu doğal bir reflekstir. Sonunda bebeğiniz dışarı çıkardığından fazlasını yutmaya başlayacaktır. Günde bir öğün bebeğinize katı yiyecek verin, bu düzeni birkaç gün boyunca devam ettirin. Ta ki bebeğiniz birkaç kaşık dolusu yiyene kadar. Ondan sonra yavaş yavaş çeşitleri artırın.
Ek gıda nasıl hazırlanır?
Ek gıda basitçe süzülmüş, rendelenmiş, doğranmış yetişkin yiyeceğidir. Kendiniz için hazırladığınız yiyeceğin sadece değişik bir şeklidir. Kendi bebeğiniz için ek gıda hazırlamanın sebepleri şunlardır:
- İçinde ne olduğunu bilirsiniz.
- Bebeğinizin ağız tadına uygun olarak hazırlayabilirsiniz.
- Bebeğinizin hoşlandığı tatları şekillendirebilirsiniz ve taze yiyeceklerin tadını öğrenmesini sağlayabilirsiniz.
- Taze meyve ve sebzeler kullanabilirsiniz.
- Sebzeleri buharda pişirmeniz önemlidir.
- Tuz ya da şeker eklemenize gerek yoktur.
- Yağda kızartmaktan kaçının. Çünkü sağlıklı olmayan yağlar katılmış olacaktır.
- Birkaç öğün için kullanmaya yeterli miktarda ek gıdayı bir seferde yapın.
- Tamamen püre yapılmış gıdalardan 1-1,5 ay içinde kurtulmaya bakın. Önce çatalla ezin daha sonra da ufak
parçalara bölün.
- Dikkatle hazırladığınız yemekleri ziyan etmemek için küçük porsiyonlara bölün.
Hiç yorum yapılmamış.