Uyku
Bir yaşını tamamlayan çocuklar genellikle gündüzleri 1-2 saat geceleri ise 12 saat kadar uyurlar.
Beslenme
İkinci yılda büyüme hızı yavaşlar, iştah azalır. İlk yıl oluşan yağlar aşırı hareket sonucu erir. Beslenme olarak evde pişen her şeyi bebeğinizde yiyebilir (sebzelerden patlıcan-bakla ve sakatatlar hariç), haftada en az 3 gün kırmızı et (tercihan kuzu), bir gün de balık tüketimine özen gösterilmelidir.
Fiziksel gelişim
12-15 ay arası,
Birçok bebek ilk doğum gününe yakın yürümeye başlar. Bazıları da 15 aylığa kadar yürümeyebilir. Aşırı hareketli ve korkusuz çocuklar erken yürüme eğilimindedirler, aşırı korunan (aile tarafından) çocuklar daha geç yürürler. Bebeğinizin erken yürümesi diğer bebeklerden daha üstün olduğu anlamına gelmez.
Motor gelişimi: Tek başına yürür, merdiven tırmanabilir,
Nörolojik gelişimi: 3 küp ile kule yapabilir, boya kalemi ile düz çizgi taklit edebilir, bardak içine ufak partikülleri atabilir.
Dil gelişimi: Kendi dili vardır, basit komutları yerine getirebilir, sık oynadığı oyuncakların isimlerini söyleyebilir (top …vs)
Sosyal gelişimi: İstek ve ihtiyaçlarını göstererek belli edebilir, ebeveynlerini kucaklayabilir.
15-18 ay arası
Motor gelişimi: Dik bir şekilde koşabilir, küçük bir sandalyeye oturabilir, sadece bir eliyle tutunarak merdiven çıkabilir, çekmeceleri ve çamaşır sepetlerini keşfe çıkar.
Nörolojik gelişimi: 4 küp ile kule yapabilir, kalem ile karalama yapabilir, dikey çizgi çizebilir, şişeden küçük partikülleri dışarı çıkarabilir.
Dil gelişimi: Ortalama 10 kelime öğrenebilir, resimleri tanıyabilir, vücudunun bazı parçalarının isimlerini bilebilir.
Sosyal gelişimi: Kendi kendine yemek yiyebilir, problem halinde çözüm arayabilir, altına çişini veya kakasını yaptığında rahatsızlık duyup yardım isteyebilir. Ebeveynlerini öpebilir.
18-24 ay arası
Motor gelişimi: Düzgün bir şekilde koşabilir, merdiven inip, çıkabilir, her seferinde bir adım atabilir, kapıyı açabilir, mobilyalara tırmanabilir, zıplayabilir,
Nörolojik gelişimi: 7 küp ile kule yapabilir, daire çizebilir, yatay çizgiyi taklit edebilir (üzerinden geçebilir), kağıt katlamayı taklit edebilir.
Dil gelişimi: 3 kelimeyi yan yana getirebilir (özne, yüklem, fiil)
Sosyal gelişimi: Kaşığı güzel tutabilir, yaptığı her şeyi hemen söyleyebilir, soyunmaya yardımcı olur, resimli hikayeleri dinleyebilir.
2-5 yaş arası gelişimi,
Bu döneme okul öncesi dönem diyoruz. İkinci yaşın bitimiyle besin gereksinimi ve iştah azalmasıyla birlikte beden ve beyin gelişim yavaşlar. Bu dönemde yıllık ortalama 2 kilo alır ve 7 cm uzar. İlk yıllarda belirgin olan göbeğimiz bu dönemde küçülür ve vücudumuz ince uzun bir hal alır. Fiziksel enerji zirve yapar ve uyku ihtiyacı azalır, genellikle 11-13 saat uyurlar, gündüz bazen bir kez uyurlar, çoğunlukla uyumazlar. Görme keskinliği 3. Yaşında 20/30 gibi, 4. Yaşında 20/20 olur. Üçüncü yaşında 20 adet dişi tamamlanmıştır. Genellikle (ırk ve kültürlere göre çok farklılık gösterir) çiş kontrolü başlar, peşinden kaka kontrolü gelir, kızlar erkeklere oranla bu kontrolü daha önce sağlarlar
24-30. ay arası
Motor gelişimi: Merdivenleri durmadan çıkabilir (aynı basamağa 2 ayağıyla basmadan)
Nörolojik gelişimi: 9 küple kule yapabilir, yapay ve dikey çizgilerin üzerinde geçebilir; fakat onları hiç kesiştirmez, dairenin üzerinden çizebilir, kapalı şekiller yapabilir
Dil gelişimi: Kendisini ifade edebilir, ben, sen diye adlandırabilir,
Sosyal gelişimi: Eşyaları etrafa saçar, genelde oyun oynamak ister.
30-36 ay arası
Motor gelişimi: Üç tekerlekli bisiklet kullanabilir, kısa süreli tek ayaküzeri durabilir.
Adaptif gelişim:10 küple kule yapabilir,3 küp ile köprü yapabilir, daireyi kopya edebilir, çizgileri kesiştirerek şekiller yapabilir.
Dil gelişimi: Yaş ve cinsiyetini bilebilir, 3 adet objeyi doğru olarak söyleyebilir, üçe kadar sayabilir veya 6 heceli kelimeleri tekrarlayabilir.
Sosyal gelişimi: Basit oyunlar oynayabilir (diğer çocukların yanında), giyinmeye yardımcı olabilir (düğmeleri açmak, ayakkabıyı giymeye çalışmak gibi) ellerini yıkayabilir.
36-48 aylar arası
Motor gelişimi: Tek ayak üzerine sıçrayabilir, başından yukarı topunu atabilir, resimleri kesmek için makası kullanabilir, iyi tırmanır.
Adaptif gelişim: Modellerden köprü yapmasını taklit edebilir, 5 küpten kapı yapmasını taklit edebilir, çapraz ve kareyi bakarak çizebilir, çöp adam çizebilir, iki hattı isimlendirebilir (uzun, kısa),
Dil gelişimi: 4’e kadar doğru olarak sayabilir, hikaye anlatabilir.
Sosyal gelişimi: Soysal etkinleşmenin başlangıcı olarak birçok arkadaşıyla beraber oynayabilir, tek başına tuvalete gidebilir.
48-60 ay arası,
Motor gelişimi: Sek sek oynayabilir
Nörolojik gelişimi: Üçgeni bakarak çizebilir 2 ağırlık veya uzunluğu söyleyebilir (ağır, hafif, uzun-kısa)
Dil gelişimi: 4 rengi doğru olarak söyleyebilir, 10 hecelik cümleleri tekrarlayabilir, 10’a kadar doğruca sayabilir.
Sosyal gelişimi: Soyunup giyinebilir, kelimelerin manalarını sorabilir, ev içinde rolünü oynayabilir.
Hiç yorum yapılmamış.