Anne olduktan sonra…
Hisar Hospital Intercontinental Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Uzmanları “anne olduktan sonra” yaşanan problemler hakkındakı soruları cevaplandırdı.
Lohusalık neden enfeksiyon riski açısından dikkat edilmesi gereken bir dönemdir?
Lohusalık döneminde gebelik sürecinde rahim çok büyür ve kanlanır. Bu çocuğu beslemeye ve büyütmeye yöneliktir. Lohusalık bu dönemin geriye dönüş sürecidir. Normalde rahim 6 cm boyundadır. Gebelik sonuna doğru 40 cm’e kadar büyür ve rahmin içerisinde buna uygun bir şekilde açık bir yara söz konusudur. Dolayısıyla lohusalıkta bu süreç geriye dönerken rahim kasıla kasıla kendi içerisinde bu yarayı iyileştirerek ve ölü dokuyu atarak bunu yapar. Bu dönemde dışarıdan gelebilecek enfeksiyonlara karşı son derece duyarlıdır. Çünkü açık bir yara söz konusudur. Sık ped değiştirmek, küvet banyosu yapmamak, cinsel ilişkide bulunmamak ve yarayı kurcalamamak gerekir.
Normal doğum ve sezaryen dikişlerinin iyileşme süreci nedir? Bu zaman diliminde günlük hareketlerden giyime, yıkanmaktan hijyene başka dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Bu doğum yapılan yaş gruplarına göre değişir. İyileşme süreci 6-8 haftadır. Sezaryende yara biraz daha büyük ve batın cerrahisi olduğu için hastanın daha dikkatli hareket etmesi gerekir. Ama özünde sık ped değiştirmek, yarayı kurcalamamak en temel şeydir. Normal doğum yapanlar 7-10 günlük süreçte dikişin üzerine tam oturamazlar. Lokal pomad, ağrı kesicilerle bu süreç atlatılabilir. Sezaryenden en az 2 ay sonra spora başlanabilir.
Lohusalıkta en sık yapılan süt üretimini artırdığı düşünülen besinlere yönelim. Lohusa bir kadın nasıl beslenmeli?
Lohusalık genel olarak boy, kilo ve vücut kitle endeksine göre değişmekle birlikte %20’lik bir enerjiye gereksinim duyar. Bu bakımdan gerek kalori alımının gerekse içeriğin birbirini tamamlaması gerekir. Sadece kalori artırıcı şeyler almak sütü tek başına artırmayacağı gibi içeriğini de daha iyi noktaya getirmez. Beslenmede temel şey, protein, sebze ve nitelikli beslenmektir. Ayrıca bu %20 kalori artışını dengeleyecek şekilde de ara öğünlerle de takviye edilmelidir. Sıvı tüketiminin de iyi olması gerekir.
Lohusalık depresyonu nedir? Her şey hormonsal mı? Tetikleyiciler var mı? Nasıl fark edilir? Ne yapmalı?
Lohusalık hüznü ile lohusalık depresyonunu birbirine karıştırmamak gerekir. Lohusaların %70 gibi çoğunluğunda lohusalık hüznü görülür. Birinci nedeni ani hormonal değişiklik, çok yükseklerden normallere iniştir. Birdenbire bebeğin gündemi aralıksız şekilde belirleyecek hale gelir. 2 saatte bir emzirme, geceleri sık kalkma fiziksel ve psikolojik olarak anneleri özellikle genç anneleri oldukça yormaktadır. Benim tavsiyem özellikle ilk dört ay en zor dönemdir. İlk dört ayda uyku ve yemek düzeni hedeflenmelidir. Bebek uyumadığı yemediği takdirde her dönemde anneyi üzer; lohusalık hüznüne neden olur. Ama lohusalık depresyonu işin başka bir boyutudur. Lohusalık depresyonunda dikkat edilmesi gereken nokta doğum sonrası gelişen hipotiroidilerdir. Mutlaka depresyon tedavisine geçmeden önce tiroid kontrolünü mutlaka yaptırmak gerekir. Çünkü bazen doğum sonrası çok ağır hipotiroidi olabilir ve bu da depresyonu tetikleyebilir.
İlk 4 ay çok prensipli bir şekilde emzirme tekniği ve süresine çok dikkat etmek gerekir. Çocuğun yemek düzeninin ileride de oturtulabilmesi için eğitim en başında başlar. Otorite problem karşısında doğru çözüm önermekle sağlanır. Yani insanı ikna eden ve önünü açan çözümler söylediğiniz ve insanlar da bunun hayattaki karşılığını bulduğu anda otorite olur. Çocuğun psikolojik ve fiziksel ihtiyaçlarına göre çözümler üretmeniz gerekir. Çocukla bir şekilde diyaloğa giriyorsunuz. Çocuk dünyaya geldiğinde bildiği iki şey annesinin kalp sesi ve vücut ısısıdır. Çocuktaki en temel huzur duygusu güvenlikten kaynaklanır. Dolayısıyla annenin bu gücünü kullanarak çocuğu dünyaya hazırlaması gerekir. Eğitim her gün her saat yapılır. Anne bebeği doğduğu andan itibaren bu eğitime başlamalıdır. Bebeği emzirme süreci 15-20 dakika bir meme yine 15-20 dakika diğer meme şeklinde olması gerekir. Emzirme sona erdiğinde ise annenin bebeğini göğsüne yatırması gerekir. Çocuk anneden ayrı kalmak istemediği için eğer memede uzun tutarsanız 5 saatte de emer. Çocuk aç olduğu için değil rahat ve güvende olduğu için bunu tercih eder. Çünkü çocuk dünyaya bir oyun olarak bakar. Onun için her şey bir oyun aracıdır. Çocukların uyku düzeni de çok önemlidir. Gece gündüz ayrımını ilk döneminde oluşturmak ve buna göre uyku düzeni oluşturmak gerekir.
Hiç yorum yapılmamış.